.
Jak A Proč Vytvořit Domácí Ekologická Hnojiva
Ekologická hnojiva vám mohou ušetřit peníze a zlepšit vaše výnosy. V našem článku se podíváme na to, jak a kdy je vhodné se pustit do výroby vlastních hnojiv. Rozhodně toho nebudete litovat!
Obsah:
Pěstování konopí nebylo nikdo jednodušší. Na trhu je obrovské množství produktů, které by měly ulehčit váš život. To ale neznamená, že nové systémy budou levnější a efektivnější než tradiční metody. Vše závisí na velikosti vaší operace a také na vašich pěstitelských cílech a ambicích.
SYNTETICKÁ VS. ORGANICKÁ HNOJIVA
Vypadá to tak, že existují dvě odlišné myšlenkové školy. Jedna zahrnuje moderní, chemickou a intenzivní produkci monokultury, kde sterilní podmínky, přesné měření a manipulace s proměnnými jsou nezbytné pro maximalizaci produkce. Syntetická hnojiva s přesně stanovenými hladinami NPK a krátký interval pH jsou naplno využity k minimalizaci nedostatku živin a k podpoře robustního růstu.
Druhá technika zase preferuje organickou neboli "přírodní" cestu, ve které jsou rostliny pěstovány bez chemických hnojiv. V tomto případě musíte dbát o půdní mikrobiologii, která přímo krmí kořeny vašich rostlin.
Noví a nezkušení pěstitelé budou potřebovat čas a zkušenosti, než se seznámí s oběma metodami. Musí si sepsat pro a proti každé metody a poté se rozhodnout, jak budou pěstovat! V průběhu čtení našeho článku jistě změníte názor na obě dvě metody.
STOJÍ KOMERČNÍ HNOJIVA ZA TO?
Postupem času si jistě všimnete, že komerční produkty jsou často velice drahé, zbytečné a nebo snadno nahraditelné za zlomek ceny.
Musíte vzít v potaz, že většina komerčních hnojiv, ať už syntetických či organických, ztrácí na své hodnotě díky vysokému obsahu vody. Je také často velice komplikované smíchat vše, co rostlina potřebuje, do jednoho stabilního produktu. Chemie i rostlinná fyziologie má své limity. Nutriční hodnota tedy ztrácí díky jednoduchosti používání.
VÝROBA VLASTNÍHO HNOJIVA
Výroba vlastního hnojiva může být poměrně zábavná. Nejenže v dlouhodobém měřítku ušetříte, ale také budete lépe chápat to, jak se vaše rostlina vyživuje, odhadnete, co přesně vaše rostliny vyžadují a díky tomu sklidíte větší a lepší květy.
Vyhazujete po každé sklizni prázdné pytle s prémiovým substrátem a nebo ustavičně hnojíte vaše rostliny komerčními hnojivy a aditivy bez větší změny ve vašem výnosu?
Pokud ano, tak pokračujte ve čtení.
DOMÁCÍ HNOJIVO: CO ROSTLINY POTŘEBUJÍ?
Nebudeme zbytečně zabíhat do detailů, místo toho si vysvětlíme základy. Jistě jste již přišli do styku s "NPK". Jedná se o makronutrienty - tedy velice důležité prvky pro zdravý vývoj vašich rostlin.
- N - dusík
- P - fosfor
- K - draslík
Kromě těchto makronutrientů máme i mikronutrienty, někdy nazývané jako stopové prvky. Jedná se o kovy a minerály, které rostliny potřebují ve velmi malém množství, ale jsou velice důležité pro zdravý růst. Mezi tyto prvky patří vápník, hořčík, měď, železo, zinek, mangan, kobalt, jód, selen a molybden.
Můžeme sem přidat i vitamíny a kyseliny a také další organické sloučeniny.
Výrobci hnojiv v podstatě smíchají tyto sloučeniny dohromady ve snaze vytvořit chemický stabilní produkt pro lahvování a transport. Jakýkoliv komerční produkt bez ohledu na značku bude tvrdit, že jsou lepší než ostatní a že dodají vašim rostlinám vše, co potřebují.
Tajemství vysoce kvalitní sklizně tkví ve správných proporcích těchto konstituentů ve správném čase. Z tohoto úhlu pohledu jsou komerční hnojiva velice šikovná.
Ale nic nenahradí výrobu vlastního organického hnojiva. Ve skutečnosti ti nejlepší pěstitelé ničím jiným nehnojí. S trochou experimentace brzy pochopíte, jak jednoduchá je výroba vlastních hnojiv a jaký rozdíl může organické pěstování udělat.
PROČ ORGANICKY?
Hlavní důvod pro výrobu organických hnojiv je poměrně jednoduchý: jsou extrémně levná (nebo zadarmo) a můžete je vyrobit na dvorku či v kuchyni s běžnými pomůckami. Často se také velice snadno vyrábí, nejsou nebezpečná a ve finále jsou také daleko přátelštější k životnímu prostředí.
Například kompostování vám může ušetřit spoustu peněz. Po sklizni musíte nechat použitou půdu "odpočinout". Většina indoorových pěstitelů použitou půdu vyhodí a koupí nový substrát. To znamená tahání pytlů se substrátem po každém pěstování. Pokud však začnete s kompostováním veškerých zbytků potravin společně s použitou půdou, tak ji budete moci znovu použít. Půda bude doslova recyklovaná a bude znovu obsahovat všechny nezbytné mikroorganismy a vysoce kvalitní živiny, které vaše rostliny potřebují. Zkrátka bude obsahovat všechno - NPK, stopové prvky a armádu prospěšných bakterií a hub, které kolonizují rhizosféru.
HLADOVÉ KONOPÍ
Konopí umí být velice hladové a pokud chcete obrovské, těžké a tlusté palice, tak musíte dodávat živiny do vaší půdy. Vzhledem k tomu, že technicky vzato nekrmíte při pěstování v půdě napřímo, tak doporučujeme začít s přípravou vlastních bakterií. Technický termín je Aktivně Aerovaný Kompostový Čaj (AACT), ale slangově se používá termín "bennies" nebo "prospěšný bakteriální čaj" a nebo prostě "kompostový čaj".
Bez ohledu na terminologii je jeho příprava velice snadná. Nejenže vytvoříte miliony prospěšných bakterií, které ochrání a vyživí kořeny vašich rostlin, ale také extrahujete ty nejlepší minerální vlastnosti těchto půd do čaje, kterým poté můžete přímo nakrmit vaše rostliny a nebo jej použít jako postřik proti častým chorobám.
ÚPRAVY PŮD
Pokud pěstujete venku a nebo potřebujete vylepšit kvalitu vaší půdy, tak níže naleznete běžné úpravy.
ZDROJE MAKRONUTRIENTŮ
Pokud potřebujete zvýšit hladinu dusíku (N), tak můžete přidat červí odlitky, slepičince, moučku ze schránek a nebo netopýří trus. Můžete také použít lidskou moč, ale je důležité ji 10x naředit vodou. Pokud tak neučiníte, tak se moč promění na amoniak a poškodí vaše rostliny. Nikdy tedy nečůrejte přímo do květináčů, protože můžete poškodit vaše kořeny!
Pokud potřebujete zvýšit hladinu fosforu (P), tak vyvařte slupky od banánů a poté vývarem zalijte vaše rostliny. Pro lepší výsledky nechte výluh fermentovat. Kostní a rybí moučka, slepičince či rock dust jsou také skvělým zdrojem fosforu. Například rock dust je vhodné promíchat s vaším substrátem pro postupné uvolňování P.
Pokud máte nedostatek draslíku (K), tak můžete opět použít banánové slupky, netopýří trus, rybí moučku, chaluhy, dřevěný popel, kompost či křemičité kameny.
Dva mikronutrienty - vápník a hořčík - by měly jít stranou, jelikož se jedná o velice důležité živiny během fáze kvetení. Jakmile budete mít vyřešené makronutrienty, tak pouze tehdy bude moci rostlina využít naplno i stopové prvky.
ZDROJE MIKRONUTRIENTŮ
- Vápník - vápenec, jíl, křída sádrovec
- Hořčík - dolomit, síran hořečnatý (epsomská sůl)
- Další stopové prvky - azomit (stopové živiny a kyselina huminová)
Pouze ve vzácných případech je třeba zvýšit hladinu dalších stopových prvků. Tyto prvky jsou obsaženy v široké škále půd a kamenů. Ve skutečnosti většina výše zmíněných doplňků obsahuje dostatečné množství stopových prvků.
RECEPTY NA HNŮJ
Recepty na výrobu hnoje jsou staré jako zemědělství samo. Naši předci si začali všímat, že v místech, kam zvířata chodí vykonávat svou potřebu, rostou rostliny daleko lépe. Hnůj je i dnes nejčastěji využívané hnojivo po celém světě.
Hnůj je skvělým zdrojem NPK, ale také s sebou přináší rizika. Pokud není správně kompostován nebo fermentován, tak může obsahovat škodlivé patogeny, které mohou napadnou člověka, zvířata i rostliny. Také je často problém s vyvážením mezi hnojem a základním substrátem. Neexistuje tedy žádný správný ani špatný recept na hnůj, vše závisí na tom, kde žijete. Promluvte si s lokálním farmářem, který vám může pomoci odhalit ten nejlepší recept pro vaši oblast.
Ovčí hnůj | Vyvážený a bohatý, vyžaduje fermentaci |
Kozí hnůj | Podobný jako ovčí, ale silnější |
Kravský hnůj | Není tak bohatý, ale je snadno dostupný a jednoduše se s ním pracuje |
Prasečí hnůj | Zastaralý |
Slepičince | Velice bohaté, ale často obsahují až příliš mnoho NPK - nutné zředit |
Králičí hnůj | Nejlepší volba pro kompost a chov žížal, velice bohatý |
Koňský hnůj | Snadno se s ním pracuje a skvělá volba pro pěstování v květináčích |
Ovčí hnůj | Vyvážený a bohatý, vyžaduje fermentaci |
Kozí hnůj | Podobný jako ovčí, ale silnější |
Kravský hnůj | Není tak bohatý, ale je snadno dostupný a jednoduše se s ním pracuje |
Prasečí hnůj | Zastaralý |
Slepičince | Velice bohaté, ale často obsahují až příliš mnoho NPK - nutné zředit |
Králičí hnůj | Nejlepší volba pro kompost a chov žížal, velice bohatý |
Koňský hnůj | Snadno se s ním pracuje a skvělá volba pro pěstování v květináčích |
VEMTE TO O KROK DÁL - VYZKOUŠEJTE VEGANIC PĚSTOVÁNÍ!
Pokud vám záleží na životním prostředí, tak zde je malá poznámka o "organických" hnojivech. Chemická hnojiva jsou velice škodlivá pro životní prostředí, ale to je i například kostní či rybí moučka.
Nejprve je důležité říci, že organické nemusí nutně znamenat dobré, lepší či správné. Pokud vám opravdu záleží na životním prostředí, tak vyhledávejte hnojiva s OMRI certifikátem.
Tyto zvířecí meziprodukty jsou industriálními zbytky, které jsou chemicky zpracovány a dehydratovány k maximálnímu zvýšení zisku z celého industriálního procesu. Nejsou tedy tak úplně organické, jelikož pouze obsahují nezředěné organické materiály, které jsou následně upraveny syntetickými chemikáliemi. Je to sice lepší, než čistě syntetická hnojiva, ale i tak to není to nejlepší pro životní prostředí.
Nicméně je zde Kyle Kushman, což je legendární spisovatel, šlechtitel a konopný aktivista, který stojí za myšlenkou veganického (rostlinného) pěstování konopí. Výsledky jsou jasné. Pokud respektujete miliony let přirozeného výběru, tak budete moci dosáhnout maximálního potenciálu. Přestaňte se snažit podvést Matku Přírodu, jelikož ona je v experimentaci a zkušenostech daleko napřed.
TO BYLO PŘÍLIŠ KOMPLIKOVANÉ
Pokud jste nováčkem, tak jste nyní možná zahlceni informacemi. Jak byste mohli přestat užívat komerční hnojiva a začít pracovat s kravím trusem?
To rozhodně nenavrhujeme, ve skutečnosti jsme pouze na začátku. Tomuto problému se věnují celé knihy, ale je velice obtížně vtěsnat toto množství informací do krátkého článku, který bude užitečný. Doufáme, že tyto drobky informací vás donutí přemýšlet a vyzkoušet jiné metody pěstování.
A také připomínáme, že jakmile si některé techniky osvojíte, tak to bude jen a jen lehčí!
ZÁKLADNÍ DOMÁCÍ HNOJIVA
Abychom všechny informace dali do nějaké perspektivy, tak vám stačí pytel kvalitního žižalového humusu (pokud nekompostujete), kyblík, silná pumpa a airstone. Během 48h můžete vyšlechtit dostatek aerobních bakterií, hub a stopových prvků, díky čemuž budou vaše rostliny vysoce produktivní. Udělejte to každý lichý týden a budete moci dosáhnout 20-40% zvýšení výnosů. Je to opravdu takhle jednoduché.
V indooru či outdooru, kompostovat můžete všude a všechny zbytky z kuchyně, jako jsou slupky od cibulí, skořápky od vajíček a zbytky ze salátu. Také můžete kompostovat stonky a listy z vaší poslední sklizně! Ke správnému kompostpování stačí přidat dostatek žížal a již brzy budete moci ušetřit spoustu peněz na substrátech, jelikož budete mít vlastní za zlomek ceny!
Nechce se vám platit za extrakt z mořských řas? Pokud žijete v blízkosti moře, tak si běžte nasbírat vlastní mořské řasy a vyrobte si domácí extrakt. Pokud se vám zadaří, tak slibujeme, že bude daleko efektivnější než komerční verze.
PRACUJETE NA ORGANICKÉM PĚSTOVÁNÍ
Pokud jsou tohle všechno pro vás nové informace, tak si dejte na čas a hezky si to v hlavě srovnejte. Všechny termíny zní podobně, ale jsou odlišné. Trik je v pochopení toho, jak funguje základní substrát a co potřebujete přidat pro zlepšení výsledku. I čistě hydroponické systémy mohou benefitovat z organických hnojiv.
Rozhodně nenavrhujeme přestat používat komerční živiny. Místo toho začněte postupně přidávat vaše organická a domácí hnojiva krok po kroku.
Pokud budete takhle pracovat, tak si brzy všimnete, že vaše rostliny lépe rostou a stejně tak i vaše konto.
Malé změny, jako přidání kompostového čaje, mohou mít dominový efekt. Vaše rostliny budou daleko lépe růst a vaše půda nebude tak rychle vyčerpaná.
Stačí, když si přečtete tento článek a už jste na půli cesty za udržitelným pěstováním. Nebojte se a experimentujte!
FERMENTOVANÝ ROSTLINNÝ DŽUS (FPJ)
Fermentovaný rostlinný džus je snadný způsob, kterým můžete poskytnout vašim rostlinám dostatek živin. Tento zcela přírodní a organický produkt využívá prospěšné bakterie, které vytvoří snadno absorbovatelné živiny pro vaše rostliny. Jedná se o snadný způsob, kterým můžete připravit ultra produktivní půdu ve vaší zahradě. FPJ se často používá v Korejském Přírodním Pěstování - což je holistický přístup k pěstování, jehož cílem je zlepšit zdraví půdy díky mikroorganismům.
Pěstitelé mohou FPJ vytvořit použitím rostlin, které jsou bohaté na živiny, jako je například kostival, řebříček, kopřiva dvoudomá, pelyněk, aloe vera, přeslička rolní, merlík a bodlák. Některé tyto rostliny jsou považovány za plevel a nalezneme je tak na každé zahradě. Jedná se o skvělý zdroj živin! Nejlepší je sklidit mladé rostliny, které jsou obzvláště bohaté na živiny.
Někteří pěstitelé preferují k výrobě fermentovaného ovocného džusu (FFJ) ovoce před rostinami. Koncept je stejný - tyto přírodní produkty obsahují mnoho živin, které lze uvolnit díky prospěšným bakteriím. Mezi oblíbená ovoce pro výrobu FFJ patří melouny, meruňky, bobule, rajčata a sladké papriky.
Bez ohledu na použitý zdroj jsou skutečnými hrdiny bakterie. Tyto mikroorganismy jsou zodpovědné za metabolický proces fermentace. Bakterie extrahují energii z molekul a rozkládají větší molekuly na menší. V podstatě tedy uvolňují živiny obsažené v ovoci a rostlinách.
Tyto mikroorganismy se krmí cukrem a převádějí tento zdroj energie na alkohol. Během tohoto procesu vytvoří polévku bohatou na živiny, kterou můžete podat svým rostlinám a poskytnout jim všechny potřebné živiny. Cukr pomáhá zvýšit obsah živin v rostlinném materiálu. To vše se děje díky procesu, který se nazývá osmóza - pohyb rozpuštěných molekul z oblasti s nízkou koncentrací do oblasti s vysokou koncentrací.
JAK VYTVOŘIT FERMENTOVANÝ ROSTLINÝ/OVOCNÝ DŽUS
Výroba domácího FPJ či FFJ je velice jednoduchá. Vyberte si z výše vypsaných rostlin a ovocí a směle do toho!
KROK 1 | Oloupejte a nakrájejte vámi vybrané ovoce. Pokud používáte rostliny, tak je nasekejte na menší části. Pokud používáte ovoce nebo rostliny z vaší zahrady, tak je nemyjte! Obsahují totiž prospěšné bakterie, které vylepší proces fermentace. |
KROK 2 | Navažte vaše ovoce či rostliny a poté je vložte do velké sklenice či nádoby. Přidejte stejné množství třtinového cukru a pořádně to lžící zamíchejte. Vše rovnoměrně zamíchejte, dokud nebude cukr všude. |
KROK 3 | Přetáhněte přes vaši sklenici či nádobu plátýnko. Použijte gumičku k pevnému upevnění. Malé díry v plátýnku umožní výměnu plynů, k jejichž tvorbě dochází během fermentace. Skladujte směs na chladném a tmavém místě dalších 7-14 dní. |
KROK 4 | Přes jemné sítko směs přeceďte a nalejte ji do sklenic pro další skladování. Skladujte v lednici, dokud nejste připraveni směs použít. |
KROK 5 | Přidejte čtyři polévkové lžíce směsi do 3,5 litrů vody a použijte jako postřik či zálivku. |
KROK 1 |
Oloupejte a nakrájejte vámi vybrané ovoce. Pokud používáte rostliny, tak je nasekejte na menší části. Pokud používáte ovoce nebo rostliny z vaší zahrady, tak je nemyjte! Obsahují totiž prospěšné bakterie, které vylepší proces fermentace. |
KROK 2 |
Navažte vaše ovoce či rostliny a poté je vložte do velké sklenice či nádoby. Přidejte stejné množství třtinového cukru a pořádně to lžící zamíchejte. Vše rovnoměrně zamíchejte, dokud nebude cukr všude. |
KROK 3 |
Přetáhněte přes vaši sklenici či nádobu plátýnko. Použijte gumičku k pevnému upevnění. Malé díry v plátýnku umožní výměnu plynů, k jejichž tvorbě dochází během fermentace. Skladujte směs na chladném a tmavém místě dalších 7-14 dní. |
KROK 4 |
Přes jemné sítko směs přeceďte a nalejte ji do sklenic pro další skladování. Skladujte v lednici, dokud nejste připraveni směs použít. |
KROK 5 |
Přidejte čtyři polévkové lžíce směsi do 3,5 litrů vody a použijte jako postřik či zálivku. |